Kan «superrike» snart eie alle verdier?
Da snakker vi selvsagt om alle økonomiske resurser, mineraler, eiendommer osv.
Den verdensberømte og anerkjente franske økonomen Thomas Piketty har nettopp vært i Oslo hvor han presenterte sin nye bok «Kapitalen i det 20. århundre», og holdt foredrag.
Piketty kritiserte i den forbindelse sterkt den økonomiske politikken Siv Jensen og den blå-blå regjeringen fører. Det er helt feil å gi skattelette til de rikeste mens de store massene som livnærer seg ved å jobbe taper økonomisk i forhold til kapitalistene.
Piketty kritiserte også AP´s alternative budsjettforslag pga. at partiet vil øke skatt på arbeid. Skatt på arbeid bør reduseres, og skatt på kapital og formue økes, ifølge Piketty.
Vi vil i den forbindelse minne om at statistikk og økonomiske oversikter viser at det pr. idag er slik at 1 promille(1 av 1000) av verdens befolkning eier 20 % av jordens resurser, og at 1 prosent (1 av 100) eier 50 % av de samme resurser. I motsetning til dette eier den fattigste halvdelen av befolkningen bare 5 % av resursene.
De store formuene vil stadig vokse pga. at eierne ikke kan forbruke inntjeningen, som legges til kapitalen hele tiden. I tillegg er det lettere å gjøre gode forretninger når man har store resurser å ta av.
Vanlig økonomisk vekst har i gjennomsnitt ligget på ca 2 % de siste 20 – 30 årene, mens milliardærenes rikdommer har vokst med 6 – 7 % i samme periode. Dersom denne tendensen fortsetter vil milliardærene ha lagt beslag på all økonomisk kapital innen år 2050!
Slik samling av verdens resurser på under 1 % av befolkningen vil i realiteten føre til samfunnsmessig sammenbrudd. Motvekten til dette er krav om høyere lønn til det arbeidende folk, streiker og skattlegging som har som formål å forhindre opphopningen av resursene på få hender…dvs. skattlegging av store formuer og avgift på store arveformuer.
I tillegg har de statlige myndigheter muligheter til å holde renten nede på et minimum for å redusere den uheldige effekten av renters rente på storkapital som står i bank. Styringsrenten i Norges Bank bl.a. kryper nå nedover mot 0-tallet.
EU representerer ca. 1/4 av verdensøkonomien, USA har det samme, og Kina snart 1/4. En annen stor økonomi, som kan sies å komme på 4. plass er Japan, som er inne i en resesesjon.
En internasjonal formuesskatt for å regulere den kapitalistiske økonomien har vært diskusjonstema både i EU og i USA.
Les i VG om Pikettys opphold i Oslo…
Velkommen til debatt i Tidens Agenda.
I våre kommentarfelt er det høyt under taket, og vi setter pris på sterke meninger.
Men…. vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle utgytelser, heller ikke kommentarer ang. etnisitet, religion eller legning. Vis respekt for andre debattanters meninger. Diskuter sak, ikke meddebattanter/personer…
Husk at mange leser dine ytringer her på Tidens Agenda. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Velkommen!
Red.