Scheel kontra Jensen
Scheel-utvalget har levert sin instilling til skatteprofil for kommende periode til finansminister Siv Jensen.
Den mest markerte forandringen fra dagens system er forslaget om reduksjon av skatt på overskudd i bedrifter og nettoinntekt(renteinntekter, avkastning av investeringer mm.) for personer, som foreslås satt ned fra 27 til 20%.
Forøvrig inneholder forslaget skattelettelser for lave og middels inntekter, samt en skjerpelse i beskatningen av de høyeste inntektene… det siste stikk i strid med Siv Jensens forslag til skatteprofil.
Eksempelvis vil inntekter mellom 150000 til 450000 få en årlig skattelette mellom 700 og 2200 kroner, mens inntekter mellom 750000 og 1 mill. får en skjerpelse på 1200 kroner, inntekter mellom 1 – 2 mill. får en skjerpelse på 4600, 2 -3 mill. nesten 33000, og inntekter på over 3 mill. får en skatteøkning på minimum 234700.
Det foreslås også skatt på utleieinntekter i egen bolig. Idag er utleieinntekter skattefrie når under 50% av boligen leies ut.
Skatteøkningene for de høyeste inntektene tilbakefører langt på vei de skattelettelser Siv Jensen tidligere har lovt til de med de høyeste inntektene.
Scheel-utvalget foreslår i tillegg å fjerne endel fradragsposter.
Fradragene som foreslås fjernet:
Skatteklasse 2
BSU, boligsparing for ungdom (at ordningen avskaffes)
Sjømanns- og fiskerfradraget
Gaver til frivillige organisasjoner
Fagforeningskontingent
Reiseutgifter hjem-arbeidssted
Pendlerutgifter (inn i minstefradraget)
Foreldrefradrag
Særskilte skatteregler i Nord-Troms og Finnmark
Nettoresultatet av Scheel-utvalgets forslag er at de aller fleste vil betale tilnærmet lik skatt som i dag, dersom forslaget blir vedtatt. Det er også tvilsomt om Siv Jensen kan senke formusskatten vesentlig fra dagens nivå dersom budsjettet skal gå i balanse uten videre tilskudd fra oljefondet.
Scheel-utvalget ble nedsatt av regjeringen Stoltenberg med bakgrunn i at stadig flere land senker skattenivået for å hindre skatteflukt og tiltrekke seg investeringer. Nedsettelse av firmaskatten fra 27 % til 20% sees derfor som et fornuftig trekk fra norsk side.
Hele rapporten kan du lese her.
Velkommen til debatt i Tidens Agenda.
I våre kommentarfelt er det høyt under taket, og vi setter pris på sterke meninger.
Men…. vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle utgytelser, heller ikke kommentarer ang. etnisitet, religion eller legning. Vis respekt for andre debattanters meninger. Diskuter sak, ikke meddebattanter/personer…
Husk at mange leser dine ytringer her på Tidens Agenda. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Velkommen!
Red.