Mot rekordvarmt år i Norge
Ferske meteorologiske data viser at det hittil i år har vært 2,3 grader varmere i gjennomsnitt enn normalt. Dersom det ikke blir bitende kaldt på slutten av året blir 2014 et rekordår med tidenes høyeste temperaturer. I Norge er det blitt gjort temperaturmålinger helt siden 1880.
Meteorologer Tidens Agenda har snakket med trekker klare forbindelseslinjer mellom temperaturøkningen og de kraftige regnværsperiodene vi har hatt i 2014. Den forrige/siste varmerekorden ble målt i 2011, med en gjennomsnittstemperatur på 1,8 grader over normalen.
Jevnt over har det i 2014 vært et vintervær 3,7 grader over normalen, det har vært en varmere vår enn noensinne, og sommerværet… spesielt i juli… knuste alle rekorder. I tillegg var høsten varmere enn normalt, med opp mot badetemperaturer enkelte steder i landet i slutten av oktober.
Hva er så denne «normalen» man snakker om?
I meteorologisk sammenheng siktes det til det gjennomsnittlige været i en periode på 30 år. Det er internasjonalt bestemt at vi nå sammenligner klimaet med gjennomsnittet i 1961-1990. Neste «normalperiode» vil bli 1991-2020. Referanseperiodene gjør det mulig å se endringer i temperatur og nedbør periodevis…
Norge fikk sin første supercelle i august. Det førte til store nedbørsmengder og hagl på størrelse med golfballer på Østlandet. Resultatet var store oversvømmelser. I oktober var det Vestlandets tur, med over 300 millimeter nedbør på 3 dager. Det ga en såkalt 200-årsflom.
Fra stadig flere meteorologiske hold blir det uttrykt bekymring over temperaturstigningen, som betraktes som usunn og settes i forbindelse med global oppvarming. Det er riktig at det var minst like varmt, eller kanskje varmere, for 1000 år siden…i den perioden da nordmenn og islendinger, med Erik Raude i spissen, bosatte seg på Grønland og bygde seg gårder der… men selv om temperaturen var høy her i nord var den ikke like høy som nå på verdensbasis, blir det hevdet.
Hva som ellers er normalt kan du høre om her.
Velkommen til debatt i Tidens Agenda.
I våre kommentarfelt er det høyt under taket, og vi setter pris på sterke meninger.
Men…. vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle utgytelser, heller ikke kommentarer ang. etnisitet, religion eller legning. Vis respekt for andre debattanters meninger. Diskuter sak, ikke meddebattanter/personer…
Husk at mange leser dine ytringer her på Tidens Agenda. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Velkommen!
Red.