Utbrudd av fugleinfluensa i Europa – lav risiko for introduksjon i Norge
Mattilsynet har mottatt Veterinærsinstituttets risikovurdering etter at en smittefarlig type av fugleinfluensa har brutt ut flere steder i Europa. Risikoen for at smitten kan komme til Norge vurderes fortsatt som lav.
Veterinærinstituttet (VI) skriver i sin uttalelse 18. november at sannsynligheten for introduksjon av HPAI H5N8 til Norge via trekkende villfugler eller ved lovlig import av fjørfe fra Tyskland og Nederland vurderes som lav. I uttalelsen heter det blant annet:
«Vår vurdering er derfor at det foreløpig ikke er grunn til å øke biosikkerhetsnivået i Norge per dags dato. Denne situasjonen vil kunne endres når fugletrekkene begynner i mars, eller ved en endring i værforhold som tvinger vannfugl fra Østersjøen og Sentral-Europa vestover og nordover, for eksempel langvarig streng kulde og/eller islegging av Østersjøen. Under slike forhold kan situasjonen endres hurtig».
På bakgrunn av denne vurderingen vil ikke Mattilsynet iverksette særskilte tiltak nå. Smittebeskyttelsen i norske fjørfehold er meget høy og fjørfeeierne har gode kunnskaper om sykdommer på fjørfe. Mattilsynet følger situasjonen nøye og er i tett dialog med andre aktuelle etater.
Bakgrunn
Høypatogent fugleinfluensavirus (HPAI) H5N8 har forårsaket flere utbrudd i fjørfe i Japan, Sør Korea og Kina siden begynnelsen av 2014. HPAI H5N8 er en såkalt høypatogen aviær influensa. Det betyr at dette viruset lettere forårsaker fugleinfluensa enn lavpatogene varianter av samme virus.
Dette viruset har også gitt sykdom hos kalkun i Tyskland og høner i Nederland den seneste tid. Viruset er også blitt isolert fra både sjuke og tilsynelatende friske trekkfugler, samt døde villfugler. Det er nå også rapportert om et klinisk utbrudd av fugleinfluensa hos and i England. Dette kan tyde på at det er en høypatogen variant, men viruset er til nå ikke helt karakterisert.
Hvordan smitter det?
Fugleinfluensa smitter direkte via luft, flytninger fra nese og øyne og via avføring. Viruset kan også smitte indirekte via personer og gjenstander som er smittet med viruset. Det mest vanlige er at smitte sprer seg via villfugl, særlig i forbindelse med fugletrekk. Sjukdommen er svært smittsom når den først kommer inn i en flokk og fører til høy dødelighet hos fugler.
Varsle Mattilsynet
Ingenting tyder på forhøyet smitterisiko i Norge, men Mattilsynet minner om at vi skal varsles dersom man finner mange døde villfugler på et avgrenset område. De som holder fjørfe for kommersielle formål skal varsle ved enhver form for unormalt høy dødelighet og avvik i fôr og vannopptak.
De siste dager hendelser i Europa er en viktig påminnelse om at villfugler (andefugler) vil representere et visst potensielt smittereservoar også for høypatogene varianter av influensaviruset, selv om dette synes å være sjelden. Fjørfe bør derfor ikke være i kontakt med ville andefugler.
Velkommen til debatt i Tidens Agenda.
I våre kommentarfelt er det høyt under taket, og vi setter pris på sterke meninger.
Men…. vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle utgytelser, heller ikke kommentarer ang. etnisitet, religion eller legning. Vis respekt for andre debattanters meninger. Diskuter sak, ikke meddebattanter/personer…
Husk at mange leser dine ytringer her på Tidens Agenda. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Velkommen!
Red.